Historien bak glassene

GS Glass henter sine vinglass fra håndverkere og produsenter i det tidligere Tsjekkoslovakia, som har tradisjoner for produksjon av glass som strekker seg helt tilbake til det 17. århundre. Krystallglass fra dette området har i århundrer hatt betegnelsen Bohemian Crystal og vært berømt over hele verden for sitt innovative design og høye kvalitet. 

Opprinnelsen til at man startet opp med produksjon av glass i disse områdene, var at det her fantes rikelig med skoger og silisium som var viktige ressurser i produksjonen av glass. Imidlertid er det bare noen få av produsentene fra tidligere tider som har klart å ta vare på og videreutvikle denne dyrebare håndverkstradisjonen, og gjennom det kunnet fortsette å levere krystallglass av høyeste kvalitet til store deler av verden.

Produksjonsprosessen utviklet seg fra enkle, munnblåste produkter;karafler, mugger og medisinsk utstyr, til moderne maskinproduserte glass av ulike typer. Parallelt med dette endret også industrien og forbrukernes preferanser seg. I 1896 ble Pantografen introdusert for første gang i Europa av en stor glassprodusent i nåværende Slovakia. Det var en maskin som kunne gravere i glass, og dermed åpnet den for helt nye muligheter til å dekorere vinglass og pyntegjenstander.

Dekorerte glass ble raskt en favoritt innen glassproduksjon og ble vanlig på berømte restauranter og hos leverandører av glass til aristokratiene i den vestlige verden. Produsenten som introduserte Pantografen, har videreført disse stolte tradisjonene helt fram til i dag, og det er den samme produsenten som leverer de dekorerte glassene du finner i sortimentet til GS Glass.

Fram til 1970-tallet ble alt glasset munnblåst og satt sammen av dyktige håndverkere, men på 1950-tallet ble en bemerkelsesverdig innovasjon gjort på den samme fabrikken i Slovakia; man klarte med en ny teknikk, kalt «pulled stemware», å trekke basen og stetten ut av «klokken» på en måte som gjorde at hele vinglasset kunne formes av ett stykke glass (slik vi kjenner det i dag). 

Allikevel, etter automatiseringen av produksjonsprosessen, hvor blåsemaskiner kom i bruk på 1970-tallet, tok det ytterligere 30 år før «pulled stemware» ble en del av den automatiserte produksjonen i 2001. Disse forbedringene sikret et langt sterkere og mer varig glasstøy for kunden, noe som er en betydelig fordel bl.a. ved vask i oppvaskmaskin *.

Til tross for den teknologiske utviklingen, lages krystallglassene fra dette området fortsatt ved hjelp av mange av de samme prosessene som for hundre år siden. I dag smelter store smeltetanker, drevet av miljøvennlig naturgass i stedet for kull, nesten samme sammensetning av glass. Noen få ekstra edle metalloksider benyttes for å justere egenskapene og glansen til glasset. Dessuten er tungmetallene bly og barium fjernet for å sikre at glassene er miljøvennlige. Denne nye sammensetningen er kjent som krystallin. 

Dyktige glasshåndverkere og gravører er fortsatt viktige i bransjen. De sørger for at glassene alltid er av ypperste kvalitet, samtidig som de kontinuerlig arbeider for å skape funksjonelle glass med en unik estetikk. Dette gjør hvert enkelt glass til et lite kunstverk med en helt særegen skjønnhet.

* NB! Glass som er dekorert med Swarovski-krystaller bør IKKE vaskes i maskin, da det kan føre til at krystallene løsner! Benytt i stedet håndvask i middels varmt vann!